Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Προγεννητική & Περιγεννητική Ψυχολογία


Η προγεννητική και περιγεννητική ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά τα θεμέλια της υγείας του σώματος, του εγκεφάλου, των συναισθημάτων και τα πρότυπα συμπεριφοράς που δημιουργεί ο άνθρωπος.

Η λέξη «Προγεννητική» αναφέρεται στην περίοδο των 9 μηνών που ζούμε όλοι μας στην μήτρα της μαμάς μας. Σε αυτήν την περίοδο συμπεριλαμβάνεται η σύλληψη και ολόκληρη η περίοδος της κύησης.

Η λέξη «Περιγεννητική» αναφέρεται σε αυτή την πολύ μικρή αλλά πολύ σημαντική περίοδο που περιλαμβάνει τον τοκετό, την γέννα και την εγκαθίδρυση του θηλασμού.

Η επιστήμη αυτή, εξερευνά λοιπόν, τις ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις από τις πρώτες εμπειρίες του ανθρώπου, από τη στιγμή της σύλληψης, μέχρι και την εγκαθίδρυση του θηλασμού, σχετικά με την υγεία, την ικανότητα μάθησης του καθώς και τις σχέσεις που θα αναπτύξει με τους άλλους ανθρώπους.

Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την Προγεννητική & Περιγεννητική Ψυχολογία, πιστεύουμε ότι αυτές οι εμπειρίες είναι καθοριστικές για τα μωρά και τους γονείς καθώς εγκαθιδρύουν τα πρότυπα συμπεριφοράς της οικειότητας και της κοινωνικότητας εφ’ όρου ζωής. Εδώ είναι η ευκαιρία για ποιότητα ζωής, για την ποιότητα της προσωπικής ανάπτυξης και για την ποιότητα της κοινωνίας του μέλλοντος γενικότερα.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο κλάδος αυτός της ψυχολογίας, έχει αναπτύξει προληπτικές παρεμβάσεις για το αγέννητο και τον τοκετό και θεραπευτικές παρεμβάσεις για το νεογνό, το βρέφος αλλά και τον ενήλικα που έχει επηρεαστεί αρνητικά από την προγεννητική του εμπειρία και το τραύμα της γέννησης του. 

Άρθρο της: Γεωργίας Δανέζη (Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος
Σχετικά άρθρα
Βιβλιογραφία
The Association for Prenatal and Perinatal Psychology and Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου