Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Πως η διάθεσή μας επηρεάζει την διατροφή μας




Η πρόσληψη τροφής δεν ρυθμίζεται μόνο από τις μεταβολικές ανάγκες του ατόμου αλλά επηρεάζεται και από την συναισθηματική κατάσταση του, τα κίνητρα του και τις αυτορυθμιζόμενες διαδικασίες του. Η αρνητικότητα και ο αυξημένος ή ο μειωμένος γνωστικός έλεγχος μπορούν να υπερκάμψουν την βασική λειτουργία του οργανισμού για συντήρηση και για ισορροπημένη πρόσληψη ενέργειας, με κάποια άτομα να μειώνουν και κάποια να αυξάνουν την πρόσληψη τροφής για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν - διαχειριστούν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα (Macht, 2008; Stone and Brownell, 1994).

Τα αρνητικά συναισθήματα και η δυσκολία στην διαχείριση τους, έχει βρεθεί πως
αυξάνει τον κίνδυνο έναρξης διατροφικών διαταραχών. Επίσης έχει βρεθεί πως αυξάνει τον κίνδυνο για την συντήρηση τους. Πολλές οι έρευνες που έχουν βρει πως η αρνητικότητα εκτός από πρόδρομος για την έναρξη διατροφικών διαταραχών, σχετίζεται με την παιδική βία, καθώς και με την παχυσαρκία (Midei and Matthews, 2011).

Η Cardi με τους συνεργάτες της (2015), μελετώντας όλες τις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν σε σχέση με την διάθεση και την πρόσληψη τροφής, βρήκε πως η αρνητική διάθεση σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη τροφής. Αυτό συμβαίνει σε άτομα που έχουν διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, σε άτομα με παχυσαρκία αλλά και σε άτομα που διατηρούν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και διαβίωσης.

Σε αντίθεση, η θετική διάθεση βοηθάει τα άτομα με ανορεξία να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων και τα άτομα με βουλιμία να μειώσουν τα πολύ νόστιμα αλλά ταυτοχρόνως με πολλές θερμίδες σνακ (Cardi et al., 2015).

Στρατηγικές για μείωση της αρνητικής διάθεσης, αύξηση της θετικής διάθεσης, βελτίωση και σταθεροποίηση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου, θα ήταν επωφελής στο σπάσιμο το φαύλου κύκλου των μη βοηθητικών διατροφικών συνηθειών σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, σε άτομα με προβλήματα βάρους αλλά και στα άτομα που θέλουν να κρατούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν είτε μέσω ατομικών συνεδριών είτε μέσω ομαδικών συνεδριών με κάποια ψυχολόγο.
Σχετικά άρθρα

Βιβλιογραφία
Cardi V., Esposito M., Clarke A., Schifano S., Treasure J. (2015). The impact of induced positive mood on symptomatic behaviour in eating disorders. An experimental, AB/BA crossover design testing a multimodal presentation during a test-meal. Appetite 87, 192–198
Cardi V., Leppanen J., Treasure J. (2015). The effects of negative and positive mood induction on eating behaviour: A meta-analysis of laboratory studies in the healthy population and eating and weight disorders. Neurosci. Biobehav. Rev.
Macht (2008). How emotions affect eating: a five-way model. Appetite 50, 1–11
Midei A.J., Matthews K.A., (2011). Interpersonal violence in childhood as a risk factor for obesity: a systematic review of the literature and proposed pathways. Obes. Rev. 12, e159–e172,
Stone A.A., Brownell K.D. (1994). The stress-eating paradox: multiple daily measurements in adult males and females. Psychol. Health 9, 425–436.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου