Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης


Το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης


Κάθε άντρας, κάποια στιγμή στη ζωή του, θα έρθει αντιμέτωπος με την «κακή στιγμή», την ψυχογενή αδυναμία να πετύχει καλή/σκληρή στύση ή την απώλειά της πριν την ολοκλήρωση (την εκσπερμάτιση). Το πρόβλημα μεγεθύνεται αν δεν ζητήσει άμεσα βοήθεια από ειδικό ιατρό ή ψυχολόγο. Και γίνεται χειρότερο γιατί σπάνια κατανοεί ή αποδέχεται τη ψυχογενή φύση του προβλήματος.

Η ευκαιριακή αποτυχία, όπως λέγεται επιστημονικά το μπλοκάρισμα, είναι ιδιαίτερα συχνή
στις νέες ηλικίες, δηλαδή στα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής ζωής του άντρα, ίσως και στην πρώτη φορά, ή αργότερα με κάποια καινούργια σχέση που ο ίδιος την χαρακτηρίζει σημαντική. Η αποτυχία τον γεμίζει ντροπή και άγχος, ενώ το ερώτημα «γιατί μου συνέβη», γρήγορα αντικαθίσταται από το «θα τα καταφέρω την επόμενη φορά;». Έτσι γεννιέται το λεγόμενο άγχος επίδοσης ή απόδοσης, που δυστυχώς οδηγεί στην επανάληψη της αποτυχίας. Ο φαύλος κύκλος ξεκινά αφού η μια αποτυχία φέρνει την άλλη και συνήθως μέσα σε λίγο χρόνο ο άντρας εγκαταλείπει τις προσπάθειες και αποσύρεται με συναισθήματα θυμού και ντροπής.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, οι νέοι άνδρες, κάτω από τα 40 έτη, εξαιρετικά σπάνια έχουν οργανικό πρόβλημα στην στύση, και αυτό θα υπάρχει πρακτικά από την εφηβική τους ηλικία. Κανένας νέος άνδρας, -χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης-, με φυσιολογικές στύσεις που παρουσιάζει ξαφνικά πρόβλημα με την στύση δεν έχει οργανικό πρόβλημα, εκτός εάν έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Όταν το πρόβλημα στύσης παρουσιάζεται αιφνίδια, τότε το ερώτημα που συνήθως βασανίζει τους άνδρες είναι “γιατί συνέβη αυτό”. Οι πιο συχνές αιτίες είναι οι ακόλουθες:
  1. μια βραδιά με πολύ αλκοόλ όπου ο άνδρας δεν ανταποκρίθηκε σεξουαλικά
  2. κατά τη χρήση προφυλακτικού, όπου ο άνδρας δυσκολεύτηκε να το τοποθετήσει σωστά
  3. μια περίοδος με διάφορα προβλήματα, π.χ. οικονομικά, όπου η σεξουαλική επιθυμία είναι μειωμένη
  4. ανησυχία για το μέγεθος του πέους και την αντίδραση της γυναίκας όταν τον δει γυμνό
  5. κατά την προσπάθεια του ζευγαριού να κάνει παιδί, με επαφές προγραμματισμένες, χωρίς να προϋπάρχει σεξουαλική επιθυμία
  6. σε επαφή με μια απροσδόκητα προκλητική γυναίκα, όπου ο άνδρας αγχώνεται για την επίδοσή του

Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άντρα και την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, κάνει σκέψεις που του δημιουργούν την αίσθηση της απειλής και του φόβου.

Παράγοντες που συντηρούν το πρόβλημα για μήνες ή και για χρόνια είναι:
  1. άγχος επίδοσης
  2. μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την σεξουαλική επίδοση (π.χ. πρέπει ο άντρας να είναι πάντα έτοιμος για σεξ ακόμη κι αν δεν έχει επιθυμία)
  3. ένταση με τη σύντροφο και χαμηλής ποιότητας σχέση
  4. σεξουαλική δυσλειτουργία στη γυναίκα. Συχνά, το πρόβλημα του άντρα πυροδοτεί σεξουαλικά προβλήματα στη γυναίκα (π.χ. μείωση σεξουαλικής επιθυμίας και δυσκολίες διέγερσης)
  5. πιεστικές συνθήκες καθημερινότητας, π.χ. το ζευγάρι δεν βρίσκει χρόνο για κοινές ευχάριστες δραστηριότητες και κυρίως για εγγύτητα
  6. στρες και συμπτώματα κατάθλιψης συντηρούν και επιδεινώνουν το πρόβλημα στύσης.

Η θεραπεία
Όταν η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι το άγχος επίδοσης, τότε χρειάζεται συμβουλευτική και ψυχο-σεξουαλική αντιμετώπιση από ειδικευμένους επιστήμονες. Μετά τη λήψη ιστορικού, ο ειδικός θα προτείνει ένα θεραπευτικό σχεδιασμό που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαρκεί πάνω από 3 μήνες. Η ψυχολογική παρέμβαση έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όταν συμπεριλαμβάνει τη σύντροφο και εφαρμόζεται στο ζευγάρι. Η θεραπεία εστιάζεται συνήθως
α)    στην επανεξέταση των αρνητικών σκέψεων και αντικατάστασή τους με ωφέλιμες και ρεαλιστικές σκέψεις,
β)    στην εστίαση της προσοχής στα σεξουαλικά ερεθίσματα και την ευχαρίστηση
γ)    στη σταδιακή επαναφορά της εγγύτητας στο ζευγάρι,
δ)    στη βελτίωση των σεξουαλικών τεχνικών και ερεθισμάτων,
ε)    στη χορήγηση για μικρό διάστημα φαρμάκων που διευκολύνουν τη στύση.

Η χρήση φαρμάκων που διευκολύνουν τη στύση έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν συνοδεύεται από ψυχο-σεξουαλική θεραπεία. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς πως τα φάρμακα δεν δημιουργούν στύση, αλλά διευκολύνουν την επίτευξη και διατήρηση της στύσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. όταν υπάρχει έντονο άγχος κατά τη διάρκεια των επαφών, τα φάρμακα έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Πηγή: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου