Κάντε like στη σελίδα μας

Join Us On Facebook

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Καισαρική & παιδικό άσθμα

καισαρική παιδικό άσθμα

Το παιδικό άσθμα και οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα και οι καισαρικές έχουν αυξηθεί κάτι παραπάνω από δραματικά στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι ερευνητές να ανακαλύψουν ότι αυτά τα δύο γεγονότα σχετίζονται. Συγκεκριμένα οι Thavagnanam και συνεργάτες το 2008, βρήκαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για παιδικό άσθμα στα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική.

Ενώ οι Roduit και συνεργάτες το 2009 βρήκαν πως τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άσθμα, σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται φυσιολογικά. Ο κίνδυνος αυτός μεγαλώνει περισσότερο όταν οι γονείς αυτών των παιδιών έχουν αλλεργίες.

Στα παιδιά των μη αλλεργικών γονιών αυτά που γεννιούνται με καισαρική έχουν αυξημένο κίνδυνο ευαισθησίας στα συνήθη αλλεργιογόνα (αναπνευστικά και τροφικά) όταν τα συγκρίνεις με τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά.

Ένα μεγάλο ποσοστό καισαρικών στην χώρα μας γίνεται χωρίς να υπάρχει πραγματικός ιατρικός λόγος και αυτό είναι εν μέρει λόγω των μην ενημερωμένων γυναικών για τις επιπτώσεις μιας καισαρικής στο παιδί τους.

Οι μέλλουσες μητέρες, καλό θα ήταν να ενημερώνονται σχετικά, ειδικά αν έχουν ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος.

Roduit C, S Scholtens, J C de Jongste, et al. Asthma at 8 years of age in children born by caesarean section Thorax 2009 64: 107-113 
Thavagnanam S, Fleming J, Bromley A, et al. A meta-analysis of the association between Caesarean section and childhood asthma. Clin Exp Allergy 2008; 38: 629–33.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου